RadioPitsiriki.gr

Ας (ξανα)γνωρίσουμε το Παιχνίδι!

Κουκουράκη Χαρά

                                                       

B.S Psychology and Techniques- Παιγνιοθεραπεία, Ειδικός Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής

 

 

 

 

 

Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε τον εαυτό σας παιδί να παίζει. Και τώρα, πείτε τι κάνατε… Παίζατε κούκλες, τρέχατε, κρυβόσασταν, μιμούσασταν σουπερ ήρωες, κατασκευάζατε ή μήπως κάτι άλλο;

 Το τι σημαίνει για τον κάθε έναν Παιχνίδι, είναι κάτι υποκειμενικό. Αυτό που είναι κοινό σε όλες τις σκέψεις πάνω στο Παιχνίδι είναι η αίσθηση ελευθερίας, το συναίσθημα Χαράς και Ευτυχίας που τις συνοδεύει.
Δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος ορισμός ούτε μια και μοναδική θεωρία που να μπορεί να εξηγήσει το ρόλο που παίζει το παιχνίδι στη μάθηση και στην ανάπτυξη του παιδιού.
Είναι ένα ουσιώδες στοιχείο του πολιτισμού κάθε εποχής και λαού και της εικόνας της κουλτούρας του. Γι αυτό, έχει αναγνωριστεί από τη ∆ιεθνή Σύµβαση για τα δικαιώµατα του παιδιού ως ένα αναγκαίο και απαραίτητο στοιχείο της ανάπτυξης τους.
Είναι μια ψυχοσωματική ανάγκη του οργανισμού, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου.  Σημασία στο Παιχνίδι έχουν η διαδικασία, η πορεία εξερεύνησης, τα συναισθήματα που βιώνονται, οι σκέψεις που αναπτύσσονται και όχι το τελικό αποτέλεσμα.
 
 
 
Παιχνίδι είναι μια φυσική δραστηριότητα που διευθύνεται από το παιδί και στην οποία το παιδί συμμετέχει οικειοθελώς και τελειώνει όταν χάσει την προσοχή του. Είναι μια φυσική συμπεριφορά, αυθόρμητη, εσωτερικά υποκινούμενη, που προκαλεί ευχαρίστηση και απαιτεί φαντασία. Τα παιδιά που υποχρεούνται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που οι ενήλικες επιλέγουν γι’ αυτά, ακόμα κι αν έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα, δεν νιώθουν ότι ¨παίζουν¨, όταν δεν απολαμβάνουν την διαδικασία αυτή.
Όχι άδικα, το Παιχνίδι αποτελεί το πιο οικείο Μέσο Μάθησης και Αντίληψης  των παιδιών. Συμβάλλει στην ολόπλευρη αντίληψη και ανάπτυξή του. Ενισχύει το παιδί γνωστικά – συναισθηματικά – στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων – στη φαντασία και τη δημιουργικότητα – γλωσσικά – στην λογική σκέψη – στη συνεργατικότητα – στις κοινωνικές δεξιότητες – στις κινητικές δεξιότητες. Γι’ αυτό αποτελεί βασικό εργαλείο Διδασκαλίας και Εκπαίδευσης.
Παράλληλα, είναι ένα μέσο θεραπείας. Στην Παιγνιοθεραπεία, το Παιχνίδι είναι ο  τρόπος αναπαράστασης κι επίλυσης Ψυχικών Εντάσεων – Προβληματισμών στη γλώσσα του παιδιού.
 
Επιτρέψτε  στα Παιδιά να απολαύσουν το αυθόρμητο, μη κατευθυνόμενο Παιχνίδι. Συμμετέχετε στο παιχνίδι των παιδιών σας, αφήνοντάς τα να σας καθοδηγήσουν. Απολαύστε την διαδικασία, χωρίς να σκέφτεστε κάποιο τελικό αποτέλεσμα, χωρίς να θέτετε κάποιον συγκεκριμένο μαθησιακό στόχο. Αφεθείτε και νιώστε ξανά την ευτυχία, την χαρά που προσφέρει η διαδικασία του ελεύθερου Παιχνιδιού!
 
 
 
 

Για να Θυμηθείτε ξανά τη Μαγεία του Παιχνιδιού η Παιχνιδοπρότασή μου είναι: 

Βρείτε φωτογραφίες δικές σας από την παιδική ηλικία στις οποίες παίζετε ή εικόνες με τα αγαπημένα παιχνίδια που είχατε ως παιδιά. Δείξτε τις στο παιδί σας και μιλήστε του γι’ αυτά τα αγαπημένα σας παιχνίδια και το πώς νιώθατε όταν παίζατε (χαρά, ελευθερία, δύναμη, ικανοποίηση, ευτυχία, κλπ).
Μάθετε το παιδί σας να παίζει όσα από αυτά δεν γνωρίζει και προσκαλέστε το να παίξετε μαζί με τα τότε αγαπημένα σας παιχνίδια.
Ρωτήστε το πώς αυτό τα βρίσκει, τι του αρέσει σε αυτά, πως νιώθει όταν τα παίζετε παρέα.
Στη συνέχεια, πείτε του να σας δείξει εκείνο τα δικά του αγαπημένα παιχνίδια και κάντε την αντίστροφη διαδικασία!
Στο τέλος, φτιάξτε ένα κοινό κολλάζ με τις αγαπημένες σας Παιχνιδοστιγμές!!!
 
Είναι μια διαδικασία στην οποία τα παιδιά αναπτύσσουν:
Οπτική Αντίληψη – Αναγνώριση, Μνήμη, Φαντασία, Συναισθηματική Αναγνώριση – Έκφραση-Επίγνωση, Ενσυναίσθηση, Γνωστική Αντίληψη – Νέες Γνώσεις – Κανόνες.
 
Επίσης, είναι μια διαδικασία Σύνδεσης με το Παιδί, ένας ευχάριστος τρόπος να σας γνωρίσει το παιδί σας και να το γνωρίσετε κι εσείς καλύτερα!

Κουκουράκη Χαρά                                 

B.S Psychology and Techniques- Παιγνιοθεραπεία, Ειδικός Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής

 
Τηλέφωνο κινητό: 6943869689
Τηλέφωνο σταθερό: 2841083395
Email: koukourakichara@gmail.com
Facebook Page: Κουκουράκη Χαρά- Παιγνιοθεραπεία , Εκπαίδευση & Συμβουλευτική Γονέων ή πατήστε στο σύνδεσμο παρακάτω… ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ ΧΑΡΑ