RadioPitsiriki.gr

Αστέρια στη Δαχτυλήθρα

Συγγραφέας: Τζίνα Καρδιόλακα

 

Εκδόσεις: Οσελότος

Από τις εκδόσεις Οσελότος, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Τζίνας Καρδιόλακα «Αστέρια στη Δαχτυλήθρα».

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Πρόκειται για μια ευφάνταστη ιστορία, με χιούμορ, δράση, αλλά και με άρωμα Χριστουγέννων. Ένα βιβλίο που διαβάζεται χωρίς ηλικιακό περιορισμό και σίγουρα όσοι το επιλέξουν θα περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους.

Αυτό που σε κερδίζει στο βιβλίο είναι η φαντασία της συγγραφέως και το χιούμορ. Δεν λείπουν όμως και τα μηνύματα προς τους αναγνώστες. Ο τίτλος του βιβλίου αλλά και η περίληψη στο οπισθόφυλλο δίνουν μια εικόνα στον αναγνώστη για το τι πρόκειται να διαβάσει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ήρωας του βιβλίου είναι ο Ζουκαρού, ένας ταχυδρόμος που μένει ξαφνικά χωρίς δουλειά αφού κανείς δεν στέλνει πια γράμματα. Η τεχνολογία, τα γρήγορα μηνύματα που φτάνουν από τη μια άκρη στην άλλη, αναγκάζουν τον διευθυντή του ταχυδρομείου να το κλείσει.

Τα παιδιά της γειτονιάς του, που τους μαθαίνει κάθε μέρα νέες λέξεις, μόλις μαθαίνουν ότι έμεινε χωρίς δουλειά, αποφασίζουν να τον βοηθήσουν να βρει μια και να μην αισθάνεται τόσο λυπημένος.

Αλλά δεν είχε μόνο ο Ζουκαρού πρόβλημα. Είχαν και οι πλανήτες. Έβλεπαν τον ουρανό να αδειάζει από αστέρια και να πέφτουν κάτω στη Γη. Αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση, ο ουρανός θα έμενε δίχως αστέρια και τα Χριστούγεννα κινδύνευαν να χαθούν. Έπρεπε να βρουν κάποιον για να φέρει και πάλι τη λάμψη στον ουρανό.

Ήταν μια αυλή γεμάτη πεσμένα αστέρια. Τόσο γεμάτη, που με δυσκολία διέκρινε το πράσινο του χορταριού από κάτω. Στη μέση της αυλής ήταν μια γριά που κρατούσε μια ψάθινη σκούπα και – φσουτ – φσουτ- σκούπιζε τα αστέρια.

Ο Ζουκαρού, λοιπόν, από ένας απλός άνεργος ταχυδρόμος, θα αναλάβει μια δύσκολη αποστολή. Θα συναντήσει δράκους, κοράκια. Θα αναμετρηθεί με τους φόβους του.

Την επόμενη στιγμή, και χωρίς καμιά προειδοποίηση, οι δράκοι ρίχτηκαν ο ένας στον άλλον κι έγιναν μαλλιά κουβάρια. Η μάχη δεν είχε προηγούμενο.

Θα καταφέρει ο Ζουκαρού να φέρει εις πέρας την αποστολή του και να σώσει τα Χριστούγεννα; Γιατί όμως τα αστέρια να πέφτουν στη γη;

Η συγγραφέας είναι προικισμένη με φαντασία και χιούμορ. Καταφέρνει να συνδυάσει αυτά τα δυο στοιχεία με το μήνυμα των Χριστουγέννων και δημιουργεί ένα βιβλίο διαφορετικό από τα χριστουγεννιάτικα βιβλία που έχουμε διαβάσει όλοι μας κατά καιρούς.

Απολαυστικό μέχρι την τελευταία του σελίδα, γίνεται μια όμορφη συντροφιά για τους αναγνώστες που θα το επιλέξουν και θα γνωρίσουν πολύ καλά τη δύναμη της φαντασίας.

Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου, Ζουκαρού. Σκέψου τι μπορεί να φωτίσει τον ουρανό και δώσ’ το μας. Αλλιώς τα Χριστούγεννα θα χαθούν!

Περίληψη: Τι κοινό έχουν ένα χρυσό αυγό, μία πιτουρόπιτα και μία ασπιρίνη; Τι γυρεύουν σαράντα δράκοι στην αυλή της Γριάς; Γιατί η αγελάδα έχει νεύρα; Γιατί οι Αρχηγοί-Αστέρες καλούν συμβούλιο και πόσα αστέρια χωράνε μέσα σε μια δαχτυλήθρα; Ο Ζουκαρού δεν είναι σίγουρος ότι θέλει να μάθει την απάντηση σ’ αυτές τις ερωτήσεις. Στο κάτω-κάτω, εκείνος είναι μόνο ένας φιλήσυχος, απολυμένος ταχυδρόμος με αδυναμία στα Λεξιλογικά Σάββατα και μοναδικούς φίλους εφτά παιδιά που του φτάνουν μέχρι τη μέση. Όταν, όμως, τα Χριστούγεννα κινδυνεύουν να χαθούν, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πάρει τα βουνά για να μάθει τι συμβαίνει.