RadioPitsiriki.gr

Βιργινία Κοκκίνου​

Η ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ…

 
Η Βιργινία Κοκκίνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη που φιλοξενεί τη μισή Ελλάδα.
 Από μικρή ήτανε ανήσυχο πνεύμα, ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, τραγουδίστρια, ηθοποιός αλλά τελικά επέλεξε τη μετάφραση για να μπορεί να γνωρίζει μέσα από τις λέξεις τους ανθρώπους και τον κόσμο τους. Οι γονείς της, της λένε ότι από μικρή της άρεσε να γράφει ποιηματάκια και να λέει στα αδέρφια της δικά της παραμύθια, συνήθεια που κράτησε από ότι φαίνεται, γιατί όλο και κάτι σκαρώνει με τις λέξεις… Αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις ίσως να την οδήγησε και στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. 
Τώρα πια εκτός από το ταξίδι στις γλώσσες του κόσμου ταξιδεύει και με τις ιστορίες ανακαλύπτοντας για άλλη μια φορά πόσο μαγική είναι η ζωή, αρκεί να τη δεις μέσα από τα μάτια του παραμυθά.

Τη Βιργινία Κοκκίνου την καλωσορίσαμε και την αγαπήσαμε στο ραδιόφωνό μας, μέσα από τις κυριακάτικες εκπομπές της στο www.radio-pitsiriki.gr στις 8μ.μ., 

με το “ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΠΑΛΟΝΙ”…

 
 

 Το Κόκκινο Μπαλόνι είναι… ένα ταξίδι στα γιατί και τα πως των παιδιών, στις μαγικές τους σκέψεις, στα παραμύθια και τους μύθους των λαών. … Πετάει ψηλά γιατί ονειρεύεται!!!

 

Είναι γεμάτο όχι με αέρα αλλά με λέξεις… Το σκοινί του μοιάζει αόρατο, μα σαν απλώνουμε το χέρι έρχεται να μας βρει, μας σηκώνει ψηλά και μας ταξιδεύει στον αληθινό κόσμο των παραμυθιών.

 

Η ιδέα είναι απλή. Ιστορίες που ξεπηδούν από απλές απορίες των παιδιών, ιστορίες που φέρνουν μαζί τους και μία απλή γνώση.

 

Πώς όμως τα ίδια τα παιδιά αντιλαμβάνονται κάποιες έννοιες; Πώς φαντάζονται τον κόσμο μας; Πώς απαντάνε τα ίδια στις απορίες τους; Με γνώμονα αυτή τη σκέψη κάθε φορά θα ακούτε και τις φωνούλες μικρών παιδιών που μοιράζονται με όλους μας τις σκέψεις τους.

 

Και βέβαια, όλα αυτά δένουν με την… απαραίτητη περιπλάνηση στον κόσμο των παραμυθιών, πάντα με αφορμή το θέμα της κάθε εκπομπής…

 
 
 
 

για περισσότερα “ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ…” πατήστε στο σύνδεσμο παρακάτω…

 http://www.paramithokamomata.gr/

 
 

Δέντρο στην καρδιά

Αναπαραγωγή Βίντεο
Μια βασιλοπούλα αφήνεται με την πρησμένη κοιλιά της μέσα στο δάσος… ένας τσοπάνης τη βοηθάει και εκείνη θα επιστρέψει να γιάνει την καρδιά αυτού που την άφησε να πεθάνει…
 

Η Χελώνα και ο Ροβυθάκης

Αναπαραγωγή Βίντεο
Από τη Συλλογή παραμυθιών του Γ. Α. Μέγα σε εικονογράφηση Φώτη Κόντογλου και Ράλλη Κοψίδη.

Ένας ψαράς ψαρεύει μια χελώνα που μοιάζει να του αλλάζει την τύχη. Τί να κρύβει το καβούκι της; Και πώς θα τον βοηθήσει όταν ο βασιλιάς τα βάλει μαζί του;

Ο Καπετάνιος και τα αυγά

Αναπαραγωγή Βίντεο
Ένας καπετάνιος φτάνει σε ένα λιμάνι πεινασμένος. Θα αναζητήσει μια ταβέρνα, θα του σερβίρουν δύο αβγά, όμως θα φύγει δίχως να τα πληρώσει. Τι θα συμβεί όταν επιστρέψει χρόνια μετά για να ξεπληρώσει το χρέος του;
 

Ο Δράκος του φόβου

Αναπαραγωγή Βίντεο
Ένα λαϊκό παραμύθι από την Αγγλία
 
Ένας δράκος θα μπει σε μια πολιτεία σκορπώντας το σκοτάδι και τον τρόμο. Ο άρχοντας θα φύγει μακριά. Χρόνια όμως μετά θα αποφασίσει να γυρίσει για να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν. Θα τα καταφέρει; Πώς θα μπορέσει να νικήσει το φόβο μέσα του;
 
Ένα υπέροχο παραμύθι που μιλάει για τους φόβους μας αγκαλιά με ένα τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για την ιστορία αυτή…
 
Αφήγηση/στίχοι τραγουδιού: Βιργινία Κοκκίνου
Μουσική/τραγούδι: Γιάννης Ανθόπουλος
Ενορχήστρωση: Γιάννης Ανθόπουλος, Ζωή Προκοπίου
Μπάσο, κιθάρα, κρουστά: Γιάννης Ανθόπουλος
Βιολί: Ζωή Προκοπίου

Ο Βασιλιάς και τα βατράχια

Αναπαραγωγή Βίντεο
 Ένα λαϊκό παραμύθι που μας ταξιδεύει μέχρι την Αφρική και μας φέρνει την ιστορία ενός βασιλιά που αποφάσισε να σκοτώσει όλα τα βατράχια στο ποτάμι.
Όταν όμως κάνεις κακό στη φύση, το κακό γυρίζει σε σένα κάποια μέρα, και αυτό δεν άργησε να συμβεί…

Η Κόρη του Ήλιου

Αναπαραγωγή Βίντεο
 Ένα λαϊκό παραμύθι από τη Βόρεια Αμερική, της ινδιάνικης φυλής των Τσερόκι…
 
Ο ήλιος λατρεύτηκε σαν θεός από πολλούς λαούς. Οχι άδικα αφού χωρίς αυτόν η γη θα πάγωνε και θα βυθιζόταν στο σκοτάδι. Οι άνθρωποι αισθανόμενοι τη δύναμή του έπλασαν άπειρους μύθους για να εξηγήσουν όλα όσα συνέβαιναν μα και παραμύθια, όπου παρουσιάζεται πάντα δυνατός και πολλές φορές και κακός.

Η Γυναίκα του γίγαντα…

Αναπαραγωγή Βίντεο
Μία γυναίκα γίγαντας. Δεν έχει φίλους γιατί όλοι την φοβούνται. Μέχρι που θα βρει το άλλο της μισό. Όμως και πάλι θα είναι μόνη. Μέχρι που θα ανακαλύψει καινούριους διαφορετικούς φίλους. 
 
Το παραμύθι “Η γυναίκα του γίγαντα” της συγγραφέως Μαρίας Ρουσάκη μας μιλάει για την αξία των βιβλίων, για το πόσο καλοί φίλοι μπορούν να γίνουν στη ζωή μας. 
 
Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου
Μουσική: Γιάννης Ανθόπουλος
Η γυναίκα του γίγαντα, Μαρία Ρουσάκη, σειρά Μικρές Καληνύχτες, εκδόσεις Μεταίχμιο

Η καλή μητριά

Αναπαραγωγή Βίντεο
Κι αν στα περισσότερα παραμύθια οι μητριές είναι κακές, σε τούτη εδώ την ιστορία η μητριά προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη του παιδιού του άντρα της. 
 
Το νανούρισμα που ακούγεται στο παραμύθι είναι ένα παραδοσιακό νανούρισμα από την Αφρική. 
 
Αφήγηση Βιργινία Κοκκίνου
 
Music credits Traditional African Music Compilation: African Tribal Music & African Melodies Kevin MacLeod

Φαέθων, ο γιός του Ήλιου

Αναπαραγωγή Βίντεο
Ένα λαϊκό παραμύθι από την ελληνική μυθολογία…
 
Τί είναι αυτό που ζητά ο Φαέθων από τον πατέρα του σαν απόδειξη πως είναι γιος του;
 
Τί θα γίνει όταν παρακούσει τις συμβουλές του Θεού Ήλιου-Πατέρα του;

Ευχαριστώ, Σ' αγαπώ, Συγγνώμη

Αναπαραγωγή Βίντεο
Η ευτυχία ζει στην καρδιά μας. Για να τη συναντήσουμε, χρειάζεται να βρούμε το κλειδί που ανοίγει τις καρδιές. Αυτό το κλειδί είναι η αγάπη. Όποιος ξέρει να δέχεται, να προσφέρει και να συγχωρεί, έχει βρει το κλειδί της αγάπης. Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, ο σοφός Μάγος του κόσμου, φανερώνει στη μικρή νεράιδα Αμέλια τους δρόμους της αγάπης.
 
Η αφήγηση έγινε από τη Βιργινία Κοκκίνου, από το λογοτεχνικό βιβλίο του οποίου συγγραφέας είναι η ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΤΤΑ.
 
εκδοτικός οίκος: ΔΙΑΠΛΟΥΣ

Οι συνεργάτες της παραμυθούς…

Γιάννης

 Ανθόπουλος

Μικρό παιδί σαν ήταν, τον θυμούνται να παίζει ντραμς με το μολύβι στο θρανίο του. Η μουσική έμελλε να τον ακολουθήσει, ο ρυθμός να τον αγκαλιάσει κι έτσι να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης. Ακροβατώντας ανάμεσα στη τζαζ, την παραδοσιακή και την έντεχνη μουσική, ροκάρει ενίοτε παίζοντας κιθάρα, φλογέρα, πιάνο και λαούτο. Συνεργάζεται με αφηγητές δημιουργώντας μουσικές γέφυρες και ατμόσφαιρες στις ιστορίες τους, συνθέτει και συμμετέχει σε σχήματα παραδοσιακής μουσικής.

Γιάννης

 Ψαριώτης

Ο Γιάννης Ψαριώτης είναι μουσικός, μουσικοσυνθέτης, τραγουδοποιός, παίζει και γράφει μουσική-στίχους. Εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός σε σχολεία πάνω σε ειδικά προγράμματα εκμάθησης μουσικής (μουσικοκινητική αγωγή). Γράφει μουσική και τραγούδια για το θέατρο και συνεργάζεται με διάφορα μουσικά σχήματα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την αφήγηση παραμυθιών. Έχει συνεργαστεί με πολλές γνωστές αφηγήτριες (Στρουμπούλη, Θάνου, Λαμπρέλη, κ.α) γράφοντας μουσική και τραγούδια για τις αφηγήσεις και συμμετέχει σε αυτές σαν μουσικός. Έχει παρουσιάσει, με πρωτότυπο τρόπο, παιδικά βιβλία. Παράλληλα εκπονεί προγράμματα που συνδυάζουν τη μουσική με τα εικαστικά για το Ίδρυμα Θεοχαράκη και το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Βιργινία Κοκκίνου

…Παραμυθού…

Γνωρίστε περισσότερο την αφηγήτρια από το site της στο

http://www.paramithokamomata.gr/