RadioPitsiriki.gr

Η Μουσική ως εργαλείο για τα παιδιά μας και εμάς

PHOTO PROFIL

Μαρία Στεφάνου

‘Ονομάζομαι Μαρία Στεφάνου, είμαι θεατρική παραγωγός, συγγραφέας, μουσικοσυνθέτης, και δασκάλα μουσικού θεάτρου. Εξειδικεύομαι στη δημιουργία έργων που αφορούν την εσωτερικότητας του ανθρώπου και την αυτογνωσία, μέσα από βιωματική συγγραφή και σύνθεση.

Κατόπιν της γνωριμίας μου με τη Δροσιά Νεζεργιώτη και σε μία συζήτησή μας  στην σημαντικότητα της μουσικής, μου ζήτησε να γράψω αυτό το άρθρο με την δική μου αίσθηση πάνω σε αυτήν.

 
Σκοπός και θέλω μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της συνείδησης όλων, στη χρήση της μουσικής ως εργαλείο ανάπτυξης των παιδιών.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Για εμένα πάντα η μουσική ήταν κάτι που με άγγιζε βαθιά. Με επηρέαζε. Όλη μου την ζωή όταν υπήρχε μουσική στον χώρο, δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Ήταν τόσο ισχυρή η παρουσία της για εμένα που απλά, όλα τα άλλα μηδένιζαν.
 
Εγώ γίνομαι ένα με την μουσική. Πολλές φορές νιώθω ότι κόβομαι σε κομμάτια και ταξιδεύω μέσα της. Αναγνωρίζω τις υποδιαιρέσεις της και αισθάνομαι όλα τα υλικά που περιλαμβάνει. Από μικρή άρχισα να καταλαβαίνω ότι η μουσική φέρει ενέργεια και συναισθήματα. Σαν παιδί, ακόμα θυμάμαι τις μελωδίες που μου έβαζαν οι μεγάλοι. Θυμάμαι να κλαίω με τα νανουρίσματα που επέλεγε να με κοιμίζει η μαμά μου. Οι μελωδίες τους ήταν γεμάτες λύπηση και θλίψη. Τότε μου ήταν ασυνείδητο και δεν καταλάβαινα γιατί εμένα μου ήταν τόσο δυσβάσταχτες αυτές οι μελωδίες, όμως συγχρόνως τόσο ακραία εθιστικές.  Συνειδητοποίησα την αμεσότητα τη μουσικής και την επιρροή της και μεγαλώνοντας, όταν ήμουν Λύκειο που συζητούσαμε με τη δασκάλα των θρησκευτικών, για τον λόγο για τον οποίο οι καθολικοί δίνουν τόσο μεγάλη έμφαση στη μουσική κατά τη διάρκεια της Θείας λειτουργίας, θέλοντας να επηρεάσουν τους πιστούς, συναισθηματικά.
 
Έχω δει ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε συγκεκριμένα ήδη μουσικής. Ουσιαστικά εθίζονται στο συναίσθημα που φέρει… Πχ στο να λυπούνται, να θυμώνουν ή να ενθουσιάζονται.
 
Απ’ την άλλη, μέσω της μουσικής, θεραπευτές ανα τον κόσμο, βοηθάνε ασθενείς τους να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους και να τα διοχετεύσουν σε αυτήν με πραγματικά υπέροχα αποτελέσματα.
Ο άνθρωπος συνδέει μελωδίες με συμβάντα και χρονικές περιόδους της ζωής του. Παρατηρήστε το.
Κάθε κατάσταση, προσωπική στιγμή, μικρή ή μεγάλη, ακόμα και ιστορικά οποιαδήποτε  επανάσταση, έχει συνδεθεί μέσα μας με μία μουσική. Ακούμε την εκάστοτε μελωδία και κατευθείαν ταξιδεύουμε στη στιγμή με την οποία την έχουμε συνδέσει. Γινόμαστε ένα με αυτό που νιώθαμε τότε!!!
Και άλλα πολλά παραδείγματα, όπως στις ταινίες! Πώς μας κατευθύνουν οι δημιουργοί στο να κοιτάξουμε κάπου ή να νιώσουμε αυτό που νιώθει ο πρωταγωνιστής, με τη χρήση της μουσικής;
Δείτε πόσο σημαντική είναι και με πόσο διακριτικό τρόπο μας ενεργοποιεί. Τόσο που πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε καν αυτήν την επιρροή…
 

 
 

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα με εικόνα, στους γονείς για τα παιδιά τους, ώστε να τονίσουμε την επιρροή και τη σημαντικότητα της μουσικής στην ανάπτυξη τους.
Δείτε την μουσική, σαν ένα μακρύ και βαθύ κουτάλι, αόρατο, που με αυτό μπορείς να ταΐσεις το παιδί σου εύκολα. Ό,τι του δώσεις θα περάσει κατευθείαν μέσα του. Θα γίνει ένα με αυτό. Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει αυτό που σας λέω με τη σίτιση του εμβρύου από τη μαμά του ή και το μητρικό θηλασμό… ότι καταναλώνει η μαμά περνάει στο μωρό της… !!! Αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες του ανθρώπου, πόσο μάλλον περισσότερο στα παιδιά, γιατί αυτά δεν έχουν ακόμα φίλτρο… Πολλές φορές προσπαθούν να μας δείξουν ότι κάτι δεν τους αρέσει και δεν το θέλουν, όμως εμείς οι μεγάλοι έχουμε την τάση να το αγνοούμε.
Προσωπικά, νιώθω ότι οι μελωδίες που μου έβαζαν μικρή, με συντροφεύουν μέχρι και σήμερα και όλες μαζί έχουν δημιουργήσει μέσα μου ένα πλέγμα πάνω στο οποίο χτίστηκε η προσωπικότητα μου. Αυτές είναι οι βάσεις της συναισθηματικής μας νοημοσύνης.
 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Θα περάσω στο πρακτικό κομμάτι, ώστε όλο αυτό που είπα, να μπορέσετε να το εφαρμόσετε όλοι οι γονείς και οι παιδαγωγοί στην ζωή σας.
 

Πως επιλέγουμε τη μουσική…

Η μουσική δεν χωρίζεται σε πολύπλοκες και απλές μελωδίες. Σε καλής ποιότητας και μη. Αυτό είναι υποκειμενικό και δεν έχει βάση. Όμως μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε στην αίσθηση που μας δίνει η κάθε μουσική. Γι’ αυτό, αν θέλετε να επιλέξετε για το παιδί σας, ποια είναι η πιο σωστή μουσική για την κάθε στιγμή, πάρτε το χρόνο και ακούστε πρώτα εσείς την μουσική που θέλετε να τους βάλετε.
Καθήστε, κλείστε τα μάτια σας και νιώστε τι σας δίνει. Πιο συναίσθημα κινεί μέσα σας; Αυτό θα ‘ταΐσετε’ και το παιδί σας. Γνωρίζετε τις επιπτώσεις που θα έχει στην ηρεμία του, αν του βάλετε να ακούσει μέταλ…!!! Ή μια ερωτική μπαλάντα που είναι γεμάτη απογοήτευση, τα συναισθήματα τα οποία θα νιώσει είναι μάλλον λύπης! Μάθετε να ξεχωρίζετε καθαρά τα συναισθήματα, όπως την χαρά από την ένταση που τα μπερδεύουμε συχνά μεταξύ τους. Και ναι, κάποια παιδιά όπως ήμουν και εγώ, έχουν ανάγκη την εκτόνωση, όμως όλα έχουν τον τρόπου τους και την ποσότητά τους.
Χρησιμοποιείστε τις αισθήσεις σας και επιλέξτε με αυτήν, την μουσική που τους βάζετε, με την ίδια φροντίδα που επιλέγετε την τροφή που θα τους δώσετε σήμερα για να τραφούν. Αφιερώνοντας χρόνο…
Επίσης, χωρίζοντας τις μουσικές στα βασικά συναισθήματα, θα δείτε αν υπάρχει ισορροπία μεταξύ αυτών που τους βάζετε να ακούνε και τις ώρες που τα ακούνε.
Για αποφυγή παρεξηγήσεων, να πω ότι φυσικά και είναι εντάξει να έρχονται τα παιδιά σας σε επαφή με μουσικές που φέρουν όλα τα συναισθήματα, όχι μόνο τα ‘όμορφα’ και είναι απόλυτα υγειές, όμως ως προς αναγνώριση αυτών και όχι για καθημερινή χρήση τους, ώστε να τα συνδυάσουν με την ρουτίνα και την διαπαιδαγώγησή τους.

 

 

Ένα Βήμα Τη Φορά Ο δρόμος Των Συναισθημάτων.

Το πρώτο μου έργο “Ένα Βήμα Τη Φορά”, που υπάρχει και σε βιβλίο και σε μουσική παράσταση, είναι η εσωτερική διαδρομή ενός παιδιού, μέσα από τον δρόμο των συναισθημάτων, προς την αγάπη εαυτού. Το έργο εγκρίνεται από ψυχολόγους, παιδοψυχίατρους, εκπαιδευτικούς, life coaches και έχει παιχτεί πάνω από 100 φορές τα τελευταία τρία χρονιά από μόλις παιδιά νηπιαγωγείου. Σε αυτό έχω εφαρμόσει όλα όσα σας περιγράφω και δημιούργησα ένα τραγούδι για κάθε συναίσθημα και σταθμό ζωής της πρωταγωνίστριας. 

 

Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω  το εξής…
Στο κομμάτι της διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού, υπάρχουν δύο! Ο γονέας και το παιδί. Ο παιδαγωγός και το παιδί. Ρωτήστε το, ακούστε το και συζητήστε μαζί του, τί του αρέσει και τί του αφήνει η κάθε μουσική. Τι του κάνει!
 
Δώστε του αυτό που σας ζητάει και παρατηρήστε το γιατί του αρέσει. Και μάθετε από αυτό! Το πιο πολύτιμο βοήθημα για να κάνετε καλή δουλεία με το παιδί σας, είναι το ίδιο το παιδί σας. Δείτε αν επιλέγετε να το αγνοείτε ή να συνεργάζεστε μαζί του.
Και παρεμπιπτόντως, μην ανησυχείτε για τα λάθη σας… κανείς δεν γνωρίζει από πριν. Όλοι μαθαίνουμε.
Για όποια απορία σας γεννηθεί, βρείτε με στα social media. Είμαι εδώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας, με χαρά…

 

Με  εκτίμηση 
 Μαρία Στεφάνου

Ευχαριστώ τη Δροσιά για την εμπιστοσύνη της και την όμορφη δημιουργία και θέλησή της να κάνει τη διαφορά…

Δες όλα αλλάζουν - Ένα βήμα τη φορά...