RadioPitsiriki.gr

Κάντε την Εκπαίδευση για την Τουαλέτα Παιχνίδι!

Κουκουράκη Χαρά

                                                       

B.S Psychology and Techniques- Παιγνιοθεραπεία, Ειδικός Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής

 

 

 

 

 

Η αποκοπή της Πάνας ξεκινάει για τα περισσότερα παιδιά γύρω στα 2,5 έτη, οπότε εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια ψυχοσυναισθηματικής και σωματικής ετοιμότητας από το παιδί. Η διαδικασία εκμάθησης χρήσης της Τουαλέτας μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη κι ευχάριστη για το παιδί κι εμάς, όταν συμπεριλάβουμε σε αυτή το Παιχνίδι!

Σημάδια Ετοιμότητας
Τα παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσουμε την Εκπαίδευση όταν:
-μπορεί να μείνει αρκετή ώρα στεγνό και να έχει έλεγχο των σφιγκτήρων του, δηλαδή να λέει ότι θέλει τσίσα πριν κάνει και να μπορεί να μην βρέχεται αμέσως μόλις το πει
-καταλαβαίνει και λέει ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα
-εκδηλώνει επιθυμία να πάει στο γιογιό
-παραπονιέται ότι ενοχλείται από την πάνα και λέει ότι λερώθηκε
-μπορεί μόνο του να ανεβοκατεβάζει το παντελόνι του
-δείχνει ενδιαφέρον για τη διαδικασία

 

Προετοιμασία και Δράση

Η έγκαιρη προετοιμασία είναι πολύ σημαντική. Εκμεταλλευτείτε την περιέργεια του νηπίου και την ανάγκη του για αυτονομία. Αξιοποιήστε όλες τις δυνατότητες που σας δίνει το παιχνίδι να το πετύχετε.
-Διαλέξτε με το παιδί ένα γιογιό και επιτρέψτε του να το χρησιμοποιεί σαν παιχνίδι. Να κάθεται το ίδιο, να βάζει τα αρκουδάκια και τις κούκλες του να κάνουν τσίσα και κακά στο γιογιό.
-Διαλέξτε βρακάκια με τους αγαπημένους του ήρωες και χαρτί τουαλέτας με σχέδια
-Διαβάστε σχετικά παραμύθια και παίξτε αντίστοιχες ιστορίες στο κουκλοθέατρο
-Μάθετε με τραγουδάκια, όπως κεφάλι-ώμοι ή το χόκυ πόκυ, τα μέλη του σώματος και συζητήστε τι δυνατότητες έχει το κάθε ένα.
– Περιγράψτε του τι συμβαίνει με τη διαδικασία και δείτε την σε βιβλία ανατομίας σώματος. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βλέπουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός τους, η φαντασία ακόμα δεν αρκεί.
-Παίξτε παιχνίδια ρόλων με διαφορετικά σενάρια επιτυχίας- αποτυχίας, όπου οι κούκλες και τα αρκουδάκια μαθαίνουν να πηγαίνουν στην τουαλέτα και έχουν ατυχήματα ή τα καταφέρνουν. Δείξτε στο παιδί παίζοντας πως φροντίζουμε τα ατυχήματα.
-Υπενθυμίζετε ανα τακτά χρονικά διαστήματα στο παιδί να πηγαίνει τουαλέτα.
Σηματοδοτήστε την ώρα αυτή με τον ήχο από ένα μουσικό όργανο ή με ένα περίεργο ήχο, όπως κουδούνι, ένα τραγούδι
 
 
 
-Φτιάξτε αυτοσχέδια στιχάκια για τις επιτυχίες στην τουαλέτα, πχ “Έκανες τα τσίσα σου μέσα στο Γιογιό, είσαι ένα υπέροχο αστέρι λαμπερό”
-Ετοιμάστε ένα καλαθάκι στην τουαλέτα, όπου θα μπορεί το παιδί να τοποθετήσει το παιχνίδι που έπαιζε. Πολλά παιδιά αρνούνται να πάνε στην τουαλέτα, γιατί ανησυχούν ότι θα χάσουν το παιχνίδι τους, θα το πάρουν ή θα εξαφανιστεί!
-Αφήστε το να παίξει γυμνό ή με το εσώρουχο μόνο, για να μην δυσκολεύεται με το ντύσιμο τον πρώτο καιρό που δουλεύει τον έλεγχο των σφιγκτήρων.
-Κάντε την πάνα να μιλήσει! Πχ, «Πιφ! Λερώθηκα. Είμαι μια λερωμένη πάνα. Φίλε μου πρέπει να μπω στα σκουπίδια. Θέλω να φύγω από τον ποπό σου. Πω, πω κι αυτός θέλει καθάρισμα!»
– Όταν βγείτε έξω για παιχνίδι πάρτε μαζί το γιογιό. Μην βάζετε πάνα στο παιδί, φοβούμενη ότι θα ξεχαστεί και θα λερωθεί. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να τα εμπιστευτούμε στην εκπαίδευση αυτή και να μην τους δημιουργούμε αίσθημα αδυναμίας, ότι δε μπορούν.
-Αν το παιδί έχει ατύχημα παρηγορήστε το χωρίς επίκριση και παίξτε συνεργείο καθαρισμού. Αφήστε το παιδί να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία αυτή για να μάθει να διορθώνει τα ατυχήματα.
-Κάντε υπομονή με τον ρυθμό επιτυχίας του παιδιού κι αν νιώθετε ότι απογοητεύεστε ή εκνευρίζεστε απολαύστε με το παιδί στιγμές παιχνιδιού, οι οποίες θα σας κάνουν να χαλαρώσετε, να χαρείτε και να εστιάσετε στα θετικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας.
 
 

Τα παιδιά δυσκολεύονται κάποιες φορές να αποχωριστούν την πάνα, γιατί απολαμβάνουν την διαδικασία αλλαγής από τον γονέα… Γεμίστε τις συναισθηματικές του αποθήκες με επαφή και παιχνίδι και η διαδικασία θα γίνει
με τον καιρό πιο εύκολη!

Κουκουράκη Χαρά                                 

B.S Psychology and Techniques- Παιγνιοθεραπεία, Ειδικός Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής

 
Τηλέφωνο κινητό: 6943869689
Τηλέφωνο σταθερό: 2841083395
Email: koukourakichara@gmail.com
Facebook Page: Κουκουράκη Χαρά- Παιγνιοθεραπεία , Εκπαίδευση & Συμβουλευτική Γονέων ή πατήστε στο σύνδεσμο παρακάτω… ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ ΧΑΡΑ