RadioPitsiriki.gr

Οδηγός Επιβίωσης στις Καλοκαιρινές Διακοπές
Μέρος 1ο :

Κουκουράκη Χαρά

                                                       

Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού – Παιδαγωγός Ειδικής και Προσχολικής Αγωγής

 

 

 

 

 

Γιατί είναι Σημαντικό να αφήσουμε τα Παιδιά να βαρεθούν στις Διακοπές (και γενικά στην καθημερινότητα)

Τα παγωτά τα ξεκινήσατε, τα μπάνια στη θάλασσα το ίδιο, καρπούζι φάγατε. Ναι, είναι επίσημα πια Καλοκαίρι! Και από την ημέρα που κλείνουν τα σχολεία ξεκινούν επίσημα και οι Καλοκαιρινές Διακοπές! Μα, μαζί με αυτές, έρχονται πάλι στο φως και οι γνωστοί προβληματισμοί. Τι θα κάνουν τόσες ώρες τα παιδιά χωρίς σχολείο? Πως θα τα κρατήσουμε μακριά από το ¨λιώσιμο¨ στην τηλεόραση, το κινητό και τον υπολογιστή? Πως θα περάσουμε ένα σούπερ υπέροχο Καλοκαίρι χωρίς καθημερινούς καυγάδες και φωνές?
 
 
 
Η λέξη Διακοπές σημαίνει το προσωρινό ή οριστικό τέλος, το σταμάτημα μιας πορείας, διαδικασίας ή δραστηριότητας. Κι όταν κάτι σταματάμε το κάνουμε γιατί έχουμε μια ανάγκη που ζητάει να καλυφθεί. Η ανάγκη αυτή, συνήθως είναι για χαλάρωση, για ανατροφοδότηση, για ξεκούραση, για μια ανάσα, για να πάρουμε χρόνο να δούμε που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Με λίγα λόγια, να ανασυγκροτηθούμε και να χαράξουμε πορεία για να συνεχίσουμε ή να ξεκινήσουμε κάτι νέο.
 

Αρχικά , λοιπόν, επιτρέψτε στα παιδιά να χαλαρώσουν !

 
Το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ειδικά μετά από την φετινή χρονιά, με τον μακρόχρονο εγκλεισμό, τις απανωτές αναπροσαρμογές στην καθημερινότητά τους και στον τρόπο εκπαίδευσης και μάθησης. Αφήστε τα μερικές ημέρες να μην κάνουν τίποτα, να φτάσουν στο σημείο να πουν « βαρέθηκα». Να ξυπνούν χωρίς ξυπνητήρι, να κάνουν όλα εκείνα που γίνονται με μέτρο την υπόλοιπη χρονιά. Όπως η τηλεόραση, ο ύπνος πριν τις 10, οι προπονήσεις στο μπάσκετ, κλπ. Στη θέση σας θα τους έλεγα, « Παιδιά, ξέρω πόσο κουραστήκατε αυτή τη χρονιά και πόσο έχετε ανάγκη να κάνετε ότι πραγματικά λαχταράει η ψυχή σας. Να περάσετε χρόνο με τον εαυτό σας. Γι αυτό, λοιπόν, η πρώτη εβδομάδα των Διακοπών θα είναι η Εβδομάδα του Τίποτα! Πραγματικά δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο, από τα βασικά καθήκοντα που σας αναλογούν στη φροντίδα του σπιτιού! Αξιοποιήστε τον χρόνο σας όπως εσείς θέλετε, μέχρι να νιώσετε ότι Βαριέστε!»
 
Οι περισσότεροι φοβόμαστε τη βαρεμάρα, το να μην υπάρχει όρεξη, διάθεση και ενέργεια για δημιουργία και δράση. Νομίζουμε πως αυτός που βαριέται είναι αβοήθητος ή τεμπέλης ή ανίκανος να διαχειριστεί τον χρόνο του σωστά. Και αυτομάτως, τείνουμε να τον ¨σώσουμε¨, βγάζοντάς τον από την βαρεμάρα του. Είναι αυτό το άγχος που συναντάμε σε μητέρες να μένουν συνεχώς απασχολημένα τα παιδιά , κάτι να κάνουν. Σα να νιώθουν, πως αν η δράση σταματήσει, το παιδί θα βαρεθεί και οι ίδιες θα έχουν αποτύχει, γιατί το παιδί βιώνει μια μη ευχάριστη συναισθηματική κατάσταση. Μα στην πραγματικότητα, ο φόβος για την βαρεμάρα, είναι γιατί φοβόμαστε να έλθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας! Γιατί δεν έχουμε μάθει να μένουμε στην ηρεμία, να αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας, τι τον ενοχλεί, τι έχει ανάγκη να αλλάξει. Αποφεύγουμε αυτή τη διαδικασία, γιατί φοβόμαστε μην μας γεννηθεί η ανάγκη να αλλάξουμε παγιωμένες καταστάσεις και χρειαστεί να βγούμε από την σταθερότητα και την ρουτίνα μας.
Επιτρέψτε λοιπόν στα Παιδιά να βαρεθούν. Να νιώσουν ότι έχουν ανάγκη να ξυπνήσουν από το βαθύ τους διάλειμμα. Είναι ο χρόνος που το μυαλό τους αδειάζει. Που αδειάζουν εντελώς τις μισογεμάτες μπαταρίες τους για να μπορέσουν να τις φορτίσουν με ρεύμα υψηλότερης τάσης. Είναι ο χρόνος που το μυαλό φαίνεται ανενεργό, μα μπαίνει σε μια διαδικασία τακτοποίησης των σκέψεων. Αποθηκεύει ότι χρειάζεται, πετάει ότι δεν χρειάζεται. Επεξεργάζεται τα σήματα που παίρνει από το σώμα και το συναίσθημά μας και σηματοδοτεί ότι υπάρχουν ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν!

Όταν ακουστεί η λέξη « Βαρέθηκα ή Βαριέμαι» και λόγω αυτής της βαρεμάρας αφήνουμε πολλές εκκρεμότητες, τα περιμένουμε όλα έτοιμα από τους άλλους κι έχουμε πάψει να είμαστε λειτουργικοί, τότε χτυπάει ο εσωτερικός μηχανισμός της αυτοπροστασίας, εκείνος που θέλει να μας βγάλει από την υποτονική ζωή, η οποία ακολουθείται από αρνητική διάθεση, σκέψη και συμπεριφορά. Τότε είναι ώρα ως Γονείς να επέμβετε.
 
Αρχικά περιγράψτε την ανάγκη που κρύβεται πίσω από το Βαριέμαι, χωρίς επικρίσεις, τύπου « Αφού τεμπελιάζεις όλη μέρα, πώς να μην βαρεθείς?». Μα λέγοντας «Βαριέσαι. Έμεινες αρκετό διάστημα χωρίς να κάνεις κάτι και τώρα έχεις ανάγκη να νιώσεις ξανά δημιουργικός.» Και στη συνέχεια, γνωρίζοντας τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του παιδιού σας, προτείνετε τρόπους και ιδέες, με τα οποία θα μπορούσε ίσως να καλύψει την ανάγκη του για δημιουργικότητα. « Τι θα έλεγες να….»

Με ιδέες και οδηγίες θα επανέλθουμε στο 2ο Μέρος!

Κουκουράκη Χαρά                                 

Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού – Παιδαγωγός Ειδικής και Προσχολικής Αγωγής

 
Τηλέφωνο κινητό: 6943869689
Τηλέφωνο σταθερό: 2841083395
Email: koukourakichara@gmail.com
Facebook Page: Κουκουράκη Χαρά- Παιγνιοθεραπεία , Εκπαίδευση & Συμβουλευτική Γονέων ή πατήστε στο σύνδεσμο παρακάτω… ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ ΧΑΡΑ