RadioPitsiriki.gr

Το Αισθητηριακό Παιχνίδι (Messy Play), βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη των παιδιών.

Κουκουράκη Χαρά

                                                       

B.S Psychology and Techniques- Παιγνιοθεραπεία, Ειδικός Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής

 

 

 

 

 

Ένα από τα πιο σημαντικά είδη παιχνιδιού αποτελεί το messy play ή αλλιώς, το ¨βρώμικο¨ αισθητηριακό παιχνίδι, στο οποίο το παιδί χρησιμοποιεί κάποια ή και όλες τις αισθήσεις του.

Είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά χρησιμοποιούν υλικά που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις, όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση. Εξερευνούν ελεύθερα και πειραματίζονται με τον δικό τους τρόπο και στο δικό τους χρόνο, καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο.
 
Το παιδί παίζει και εξερευνά διάφορα υλικά, όπως ζύμες (π.χ. πλαστελίνες, αλατοζύμες), φυσικά στοιχεία (π.χ. πέτρες, νερό, άμμος), τρόφιμα (π.χ. σιμιγδάλι, μαγειρική σόδα), μπογιές. Τo Messy Play σχεδιάζεται έχοντας κατά νου  τη φυσική περιέργεια των παιδιών. Δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος να παίξει κάποιος με τα μη-δομημένα υλικά του, δεν χρειάζεται να υπάρχει κανένα άλλο τελικό αποτέλεσμα εκτός από το να διασκεδάζει το παιδί, και πρέπει πάντα να νιώθει ελευθερία ώστε να εξερευνήσει ανενόχλητο και απορροφημένο.
 
Το αισθητηριακό παιχνίδι προσφέρει πολλές ευκαιρίες για μάθηση και συμβάλλει και στην ψυχική υγεία των παιδιών. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για παιδιά που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα ομιλίας με δυσκολίες συγκέντρωσης, παρορμητισμό, έντονη ενεργητικότητα, δυσκολίες ένταξης σε κοινωνικές ομάδες και δυσκολίες έκφρασης. Καθώς δεν είναι ανταγωνιστικό, δεν στοχεύει σε κάποιο αποτέλεσμα και δεν απαιτεί γνώσεις, φέρνει τα παιδιά πιο κοντά και τους δίνει την ευκαιρία να παίξουν μαζί χωρίς άγχος με τον εντελώς προσωπικό τους τρόπο.
 

Τα οφέλη του messy play στην Ανάπτυξη του Παιδιού

-Βελτιώνει τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Αναπτύσσεται η λεπτή του κινητικότητα, η ευστάθεια και ισορροπία και ο οπτικοκινητικός του συντονισμός.
-Αναπτύσσεται Γνωστικά και Μαθηματικά. Ανακαλύπτει το περιβάλλον του, τις υφές, το σώμα του και τα όριά του. Αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα υλικά, να τα ομαδοποιούν και να τα ταξινομούν. Αποκτά εμπειρίες για τον όγκο και το βάρος των σωμάτων. Αντιλαμβάνεται το μέγεθος, το σχήμα, την ποσότητα των σωμάτων. Τέλος υιοθετούν επιστημονικές μεθόδους, καθώς μαθαίνουν να προβλέπουν, να παρατηρούν και να βγάζουν συμπεράσματα.
-Αναπτύσσει το λεξιλόγιό του και την επικοινωνία. Μαθαίνει νέες λέξεις και μιλά για νέα υλικά. Επικοινωνεί με τα άλλα μέλη και μαθαίνει να μοιράζεται, να συνυπάρχει.
-Ωφελείται στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη. Καθώς δεν αποβλέπει σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, επομένως δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να παίξει κανείς, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών.  Παράλληλα βοηθάει στη συγκέντρωση και την εστίαση της προσοχής. Τέλος μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ή στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ παιδιών, καθώς προσφέρει ευκαιρίες για συζήτηση και μοίρασμα εμπειριών.
-Αναπτύσσει τη δημιουργικότητά του. Καλλιεργεί τη φαντασία του και την Αυτοέκφραση του. Εκφράζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους μέσα από το χρώμα, τις υφές και τα σχήματα, μέσα από τα δημιουργήματα του. Το παιδί έρχεται σε επαφή με την Τέχνη και τον κόσμο των χρωμάτων, των γραμμών, της αισθητικής.
– Βελτιώνει ηρεμία και την ψυχική υγεία του. Βρίσκει μια διέξοδο για τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις σκέψεις.
– Τα παιδιά μπορούν μόνα τους να επιλέγουν και να δοκιμάζουν κι αυτό τονώνει την αυτοπεποίθηση και χτίζει την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους.
 
 
 

Δώστε στο παιδί ευκαιρίες για Αισθητηριακό Παιχνίδι:

-Αφήστε το να φάει μόνο του, να πιάσει τις τροφές, να νιώσει τις υφές, τις γεύσεις.
-Αφήστε τα παιδιά να παίξουν στη φύση και να εξερευνήσουν την άμμο, τη λάσπη, το χώμα, τα φυτά, το γρασίδι τα έντομα, τα ζώα, τις πέτρες, τα κοχύλια, κλπ.
-Στο σπίτι δώστε τους πηλό, ζυμάρι,  πλαστελίνες, αφρό, ζυμαρικά, όσπρια, λάδι, νερό, ζελέ, αλεύρι, κακάο, σοκολάτα λιωμένη, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, ρύζι. 
-Παίξτε με σαπουνόφουσκες και δώστε τους παιχνίδια να πειραματιστούν την ώρα του μπάνιου. 
-Δώστε τους παλιά υφάσματα, χαρτιά, κόλλα, ψαλίδια, χρώματα και άλλα υλικά για ελεύθερες κατασκευές.
-Γεμίστε πλατιά δοχεία με ένα από τα υλικά που προτείνουμε ή ότι άλλο σκεφτείτε. Δώστε τους δοχεία, κουτάλια, σκεύη, σακουλάκια για να μεταγγίζουν, μετρούν, μεταφέρουν τα υλικά τους.  Χτίστε εκεί μέσα θεματικούς κόσμους με αντίστοιχες φιγούρες και αντικείμενα (ζώα, ζούγκλα, νεράιδες, κλπ) 
-Παίξτε με τις σκιές και το φως. 
-Κάντε μασάζ με διαφορετικά υλικά. Προτρέψτε τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια και να μαντέψουν τι τα ακουμπάει.  
-Ξαπλώστε και κυλιστείτε σε διαφορετικές επιφάνειες (γρασίδι, ξύλινο πάτωμα, τσιμέντο, άμμος, κουβέρτα, χόρτα, κλπ)
-Παίξτε μπουγέλο.
-Πασαλειφτείτε με παγωτό, με αφρό, λάσπη και ξεπλυθείτε με το λάστιχο. 
 
 
 

Αν αυτό που σας αποτρέπει από το Αισθητηριακό Παιχνίδι είναι το μάζεμα του χαμού, δράστε πρακτικά…

1) Κάντε τις δραστηριότητες στην φύση ή στην αυλή, βεράντα, κλπ
2) Κάντε τις δραστηριότητες με τα μικρά παιδιά στο μπάνιο
3) Απλώστε στον εσωτερικό χώρο ένα μεγάλο σεντόνι ή πλαστικό τραπεζομάντηλο για να οριοθετήσετε τον χώρο
4) Αφήστε τα παιδιά γυμνά ή με παλιά εσώρουχα
5) Αν κάποιο υλικό σας αναστατώνει αποφύγετέ το για αρχή, ωσότου εξοικειωθείτε με την διαδικασία
6) Εξοπλιστείτε με μια καλή ηλεκτρική σκούπα
7) Μαζέψτε μαζί με το παιδί. Ενισχύστε έτσι την αίσθηση υπευθυνότητας, αυτονομίας, συμμετοχής.
8) Βρείτε κέντρα στην περιοχή σας που παρέχουν τέτοιες δραστηριότητες και επισκεφτείτε τα

Κουκουράκη Χαρά                                 

B.S Psychology and Techniques- Παιγνιοθεραπεία, Ειδικός Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής

 
Τηλέφωνο κινητό: 6943869689
Τηλέφωνο σταθερό: 2841083395
Email: koukourakichara@gmail.com
Facebook Page: Κουκουράκη Χαρά- Παιγνιοθεραπεία , Εκπαίδευση & Συμβουλευτική Γονέων ή πατήστε στο σύνδεσμο παρακάτω… ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗ ΧΑΡΑ